ÅRSRAPPORT
FELLESGODER OPPDAL AS
2019
I Masterplan for Oppdal pekes det på at finansiering av fellesgoder er en grunnleggende forutsetning for videre vekst og verdiskapning i Oppdal. Oppdal Næringsforening opprettet derfor i 2015 prosjektet Finansiering av fellesgoder i samråd med Oppdal kommune. Aktiviteten ble i 2019 overført til Fellesgoder Oppdal AS, et selskap som er heleid av ONF
Fellesgoder
Fellesgoder er en økonomisk betegnelse på ikke-kommersielle tjenester som kort fortalt: «alle ønsker, men ingen vil betale for». Det er forskjellige måter å finansiere disse tjenestene på. Det kan være kommunalt finansiert eller finansiert av store næringslivsaktører. I Oppdal er det valgt en løsning der felleskapet (kommune og næringsliv) spleiser på disse tjenestene.
I forbindelse med gjennomføringen av Masterplanen utviklet Menon Economics en modell for finansiering av fellesgoder i Oppdal (se vedl. 1).
Følgende tiltak var i 2019 definert som fellesgoder:
- Preparering av skiløyper
- Tilrettelegge løyper for sykkel og vandring
- Trivelig sentrum (Miljøprosjektet)
- Vertskapsfunksjonen; turistkontor, informasjon via oppdal.com, sosiale medier osv.
- Felles markedsføring
Finansiering
Pr. 31.12.2019 var det signert 75 avtaler med bedrifter inkl. 1 avtale med grunneier som tilbyr hyttetomter. Styringsgruppa har en målsetning om at minimum 100 bedrifter skal delta i løpet av treårsperioden 2019-2021. Totalt bidrag fra næringslivet i 2019 var ca kr 1,5 mill og fra Oppdal kommune 2,3 mill.
Resultater
Fellesgodefinansiering har vært en nøkkel for vekst og utvikling av reisemålet Oppdal. Det har skjedd mye prosjektet siden ble startet
Preparering av skiløyper
Et godt løypenett er helt avgjørende for bl.a. utviklingen av Oppdal som en hyttedestinasjon. Før man startet med finansiering av fellesgoder ble det brukt ca 900 000 kr til preparering av skiløyper. Tilsvarende tall i 2019 var kr 2 080 000.
Visit Oppdal
er kommet i drift og ivaretar vertskapsfunksjon (inkl. turistkontor) samt felles markedsføring. Dette er funksjoner som var nesten totalt fraværende før fellesgodefinansieringen ble iverksatt.
Miljøprosjektet
Prosjektet er blitt tilført ekstra midler slik at nå ivaretas også den nye sentrumsgata samt vedlikehold og drift av vinterbelysning. Økningen i aktivitet de siste årene er på ca. 50% .
Sykkel og vandring i Oppdal.
Prosjektet er i en startfase og sti- og løypeplan vil danne grunnlaget for det videre arbeidet. Prosjektarbeidet har foreløpig ikke krevd store ressurser.
Administrasjon
Styret i Fellesgoder Oppdal AS består av:
Stein Mellemseter, styreleder og daglig leder
Ola Røtvei, nestleder
Geir Arild Espnes, Oppdal kommune
Siri Mette Furnes, ONF
Bjørn Sætrom, ONF prosjekt Hyttetomta Oppdal & Rennebu
Styret og eier Oppdal Næringsforening er opptatt av at tilførte midler i selskapet skal benyttes til operative tiltak. Administrasjonskostnadene er derfor holdt på et meget lavt nivå (5% av totale kostnader). Oppdal Næringsforening dekket i 2019 kr 110 000 av administrasjonskostnadene.
Oppdal 5. mai 2020
_____________________ ____________________ ______________________
Ola Røtvei Stein Mellemseter Geir Arild Espnes
Nestleder Styreleder
______________________ ______________________
Siri Mette Furnes Bjørn Sætrom
Vedlegg 1: Modell finansiering fellesgoder i Oppdal
Vedlegg 2: Årsrapport preparering av skiløyper
Vedlegg 3: Årsrapport tilrettelegging av løyper for sykkel og vandring
Vedlegg 4: Årsrapport trivelig sentrum (Miljøprosjektet)
Vedlegg 5: Årsrapport vertskapsfunksjonen/Felles markedsføring (Visit Oppdal)